Juno Misyonu, Jüpiter’in Ayı Ganymede’de Mineral Tuzları ve Organik Bileşikleri Tespit Ediyor
LOS ANGELES, 1 Kasım (Xinhua) — NASA’nın Juno misyonu, Jüpiter’in uydusu Ganymede’nin yüzeyinde ilk kez mineral tuzları ve organik bileşikler tespit etti.
NASA’ya göre keşif, yeraltı okyanusundaki tuzlu suyun buzulla kaplı uydunun kabuğuna ulaştığını gösteriyor.
Bu keşifte, buzla kaplı uyduya yakın uçan Juno uzay aracındaki JIRAM (Jovian InfraRed Auroral Mapper) spektrografı tarafından veriler toplandı.
Merkür gezegeninden daha büyük olan Ganymede, Jüpiter’in en büyük uydusudur. Ganymede, buzla kaplı kabuğunun altında saklı geniş iç okyanusu nedeniyle uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekmektedir.
Juno uzay aracı, 7 Haziran 2021’de minimum 1.046 kilometre yükseklikte Ganymede üzerinde uçtu. Uzay aracı uyduya en yakın hale geldikten hemen sonra, gemideki JIRAM cihazı uydu yüzeyinin kızılötesi görüntülerini ve kızılötesi spektrumunu yakaladı.
NASA’ya göre, yakın uçuş sırasında JIRAM tarafından elde edilen Ganymede uydusu hakkındaki bilgiler, kızılötesi spektrum ölçümü için benzeri görülmemiş bir mekansal çözünürlüğe ulaştı. Juno misyonundaki bilim adamları böylece, hidratlı sodyum klorür, amonyum klorür, sodyum bikarbonat ve muhtemelen alifatik aldehitler dahil olmak üzere, su ve buz içermeyen maddelerin benzersiz spektral özelliklerini tespit edip analiz edebildiler.
haberelbistan.xyz