Yaşam

Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Yer Alan Yerler ve Özellikleri

UNESCO Dünya Mirası Listesi, kültürel ve fiziksel açıdan değerli yerlerin bir listesidir. Ülke olarak pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış aziz vatanımızda elbette pahalı yerler de bulunmaktadır. Yıllar itibariyle listeye giriş tarihlerine göre her biri birbirinden değerli olan kültürel miraslarımızı gelin hep birlikte inceleyelim.

Kaynak:

1.İstanbul’un Tarihi Alanları (1985)

Listenin ilk sıralarında yer alan İstanbul’daki Zeyrek Camii, Süleymaniye Camii, Sultanahmet ve Konstantinopolis Surları, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

2. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (1985)

Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı’nın yer aldığı Göreme Milli Parkı, 1985 yılında listede yerini aldı. Erciyes ve Hasan Dağları’nın tüflerinin aşındırılmasıyla bugünkü halini aldı. zamanla su ve rüzgarla.

3. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası (1985)

Mengücek Bey’i Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır. İki kubbeli bir türbeye sahip olan cami, klasik taş işçiliğinin Anadolu’daki en güzel örneklerinden biridir. Ayrıca Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası da listeye Türkiye’den giren ilk mimari yapıdır.

4. Hattuşa (Hattuşa – 1986)

M.Ö. 17. ve 13. yüzyıllar arasında Genç Tunç Çağı’nda Hititlerin başkenti olan Hattuşaş, Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alıyor. Yapılan kazılar ve ortaya çıkan değerli eserler nedeniyle “Bin Tanrının Şehri” olarak anılıyor.

5. Nemrut Dağı (1987)

Adıyaman ile Malatya’nın ucunda yer alan Nemrut Dağı, M.Ö. 1. yüzyılda Kommagene Krallığı’nın burada hüküm sürdüğü bölgedir. Bölgede ayrıca Antiochos Tümülüsü ve dev heykelleri, Eskikale, Yenikale, Karakuş Zirvesi ve Cendere Köprüsü yer alıyor.

6.Khantos ve Letoon (1988)

Khantos, Kaş’ın Kınık köyünde bulunan ve Antik Lidya’nın başkenti olan antik bir kenttir. Homeros’un Truva Savaşı’nı anlatan ve İlyada’da adı geçen destansı metinlerine göre, Likyalı liderler Glaucus ve Sarpedon’un M.Ö. 1184 yılındaki Truva Savaşı sırasında Ksanthos Nehri topraklarından geldikleri yazılıdır.

Letoon, Fethiye yakınlarında bulunan bir diğer antik kenttir. Şair Ovid’in hikayesine göre Letoon, Zeus’tan hamile kalan Leto adına kurulmuştur. Ören yerinde yan yana üç tapınak bulunmaktadır. Kuzeydeki tapınağın Leto’ya, ortadaki tapınağın Artemis’e, güneydeki tapınağın ise Apollon’a adandığı söyleniyor.

7.Pamukkale ve Hierapolis (1988)

Denizli’ye 20 km uzaklıktaki Pamukkale’de kalp hastalıklarına, romatizmaya, sindirime, nefes alma, dolaşım ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen travertenlerin yanı sıra bembeyaz pamuk üzerindeymiş gibi bir his uyandırıyor.

Hierapolis, Pamukkale yakınlarında bulunan ve Frig döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezi olan antik bir kenttir. Yapılan kazılar sonucunda bir Frig kenti olduğu ortaya çıktı.

8.Safranbolu (1994)

Karabük’ün turistik ve tarihi ilçesi Safranbolu da klasik Osmanlı şehir mimarisini yansıtan bir diğer şirin ilçemizdir. Bu konutların hala güzelliğini koruması, onların Dünya Mirası listesine alınmasını sağlamıştır. 17 Aralık 1994’te UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Safranbolu, Türkiye’de korunması gereken yaklaşık 50.000 kültür ve tabiat varlığının 1.125’ine ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla müze bir şehirdir.

9. Truva Antik Kenti (1998)

Çanakkale sınırları içerisinde Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan Truva Antik Kenti, Athena tapınağıyla tanınıyor. Yapılan kazılar sonucunda kentin aynı yerde, farklı dönemlerde 7 kez kurulduğu ve farklı dönemlere ait 33 katmanın bulunduğu belirlendi.

10. Selimiye Mescidi ve Külliyesi (2011)

Osmanlı Padişahı II. Mimar Sinan’ın Yavuz Selim’in ” şaheserim ” dediği cami aynı zamanda Osmanlı mimarisinin en değerli eserlerinden biridir. Kubbesi, minareleri ve iç süslemeleriyle dikkat çeken cami, 2000 yılında cami olarak, 2011 yılında ise mescitle birlikte külliye olarak listeye alındı.

11.Çatalhöyük (2012)

Neolitik ve Kalkolitik bir yerleşim yeri olan Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesinde yer almaktadır. Çatalhöyük’ün diğer neolitik yerleşimlerden temel farkı, köy yerleşiminden kent yerleşimine geçişten çok, doğrudan kentleşme sürecini yaşıyor olmasıdır.

12.Bursa ve Cumalıkızık Köyü (2014)

2000 yılında kalıcı olarak, 2014 yılında ise kalıcı olarak Dünya Miras Listesi’ne alınan Bursa ve Cumalıkızık, sekiz bölgeyi kapsamakta olup, Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve çevresi), Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Türbeleri), Hüdavendigar Külliyesi, Eski Termal Hamam (Hüdevandigar Külliyesi’nde). Hamamı), Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi, Muradiye Külliyesi ve Cumalıkızık.

13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (2014)

İzmir ilinin Bergama ilçesinin merkezinde yer alan antik bir kenttir. Kibele Kutsal Alanı, İlyas Zirve, Yığma Zirve, İkili, Tavşan Zirve, X Zirve, A Zirve ve Maltepe Tümülüsü’nün bulunduğu alan Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyor.

14.Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (2015)

Yaklaşık 9 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Diyarbakır Kalesi, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en geniş ve en uzun savunma duvarıdır. Ayrıca Diyarbakır’ın çok eski bir yapısı olan Keçi Tabyası da Sur ilçesinde bulunmaktadır. Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli bir arazidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük kuş cennetidir. 180’den fazla kuş türü vardır.

15. Efes (2015)

Yakınındaki dünyanın 7 mükemmelinden biri olan Artemis Tapınağı (M.Ö. 550 civarında tamamlanmıştır) ile ünlü Efes, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Dünyada kazılan en büyük Greko-Romen kenti olmasının yanı sıra önce Yunan uygarlığının, ardından da Roma uygarlığının egemenliğine giren antik kent, bu iki güçlü uygarlığın mimari ve kültürel izlerini taşıyor.

16. Ani Harabeleri (2016)

“1001 kilisenin şehri” olarak da bilinen Ani Antik Kenti; Ermeni kültürü, sanatı, mimarisi ve kentsel tasarımları hâlâ gelişmenin kalıntılarını bizimle paylaşıyor. En bilinen kalıntılar Ani Harabeleri’ndeki Zerdüşt Ateşi, kiliseler ve Türklerin Anadolu’da inşa ettiği Selçuklu döneminin bilinen ilk camisi olan Ebu’l Menûçihr Mescidi’dir. Farklı dinlere ilişkin yapıları bünyesinde barındıran antik kent, bu nedenle din açısından da oldukça değerli bir merkez haline gelmiştir.

17. Afrodisias (2017)

Aydın’ın Karacasu ilçesinin Geyre mahallesinde bulunan, Tanrıça Afrodit’e adanan birçok antik kentin ortak adıdır. M.Ö. 1. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasında başta heykel sanatı olmak üzere değerli bir sanat merkezi haline gelmiş, Afrodit tapınağı ve Afrodit adına yapılan törenlerle ünlenmiştir.

18.Göbeklitepe (2018)

Dünyanın bilinen en eski tarihi yapısı olan ve bazı tanınmış kaynaklarda ‘tarihin sıfır noktası’ olarak tanımlanan Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski megalitleri olan taş sütunlardan oluşan dairesel bir yapıdır. Bölgenin en erken döneminin Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ’a, yani en az 11.600 yıl öncesine dayandığı iddia ediliyor.

19. Aslantepe Örenyeri (2021)

Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olan Aslantepe, Fırat Nehri üzerindeki Karakaya Baraj Gölü’nün batısında yer almaktadır. 30 metre yüksekliğindeki höyük önceleri bir Roma köyü, daha sonra Bizans nekropolü olarak yerleşim görmüş ve kullanılmıştır. Ayrıca ilk erken dönem devlet yapısının ortaya çıktığı dini ve kültürel bir merkez olarak kabul edilmiştir.

20. Gordion (2023)

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu yer, çoğunlukla Friglerin başkenti olarak biliniyor. Gordion’un en önemli turistik yerlerinden biri olan Midas Höyüğü Tümülüsü, Kral Midas tarafından babası için yaptırılmış olup, bu antik kentte yer alan Türkiye’nin batısındaki Alyattes Tümülüsü’nden sonra en büyük yapıdır.

21. Anadolu’nun Ortaçağ Ahşap Hipostil Mescitleri (2023)

Türkiye’de bulunan ve Selçuklu mimarisiyle inşa edilmiş beş ahşap camiyi içermektedir. Listede yer alan mescitler arasında Afyonkarahisar’da Afyonkarahisar Ulu Cami, Ankara’da Arslanhane Cami, Konya’da Eşrefoğlu Cami, Kastamonu’da Mahmut Beyefendi Cami ve Eskişehir’de Sivrihisar Ulu Cami yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu