Akdeniz’de ‘jilet gagalı’ kuş aranıyor
KUŞ gözlemcileri, İtalya, Malta, Cezayir ve Yunanistan kıyılarında görülen ve penguene benzerliğiyle Türkiye’ye geldiği sanılan ‘Jilet Gagalı’ adlı kuş türünün Türkiye’deki ilk kaydını gerçekleştirdi. Akdeniz kıyısında bu kuşu arıyorum. Kuş görüntüleri Türkiye’nin 498. türü olarak kaydedilecek.
Son dönemde kuş gözlemcileri, Türkiye’nin kuş türleri listesinde 498. sırada yer alan yeni bir kuş türünü kayıt altına almak için Akdeniz kıyılarını tarıyor. Türkiye kuş türleri listesine 14 türün ilk kaydını yapan ‘Kuş Dedektifi’ lakaplı Emin Yoğurtçuoğlu, Alanya’dan batıya giderek Türkiye’de görülme olasılığı yüksek olan ‘Jilet Gagalı’ kuşunu inceledi. Türkiye’nin Akdeniz ve Ege kıyılarında Antalya’dan İzmir’e kadar olan bölge. doğru bir tura başladı.
Antalya ve İzmir kıyılarının ortasında görülmesi muhtemel bu yeni kuş türünün, yaşam alanı Kuzey İskandinavya ve İzlanda olan ‘Jilet gagalı’ kuş olduğunu belirten Emin Yoğurtçuoğlu, “Kuştur. daha önce sadece akdeniz’in batısında görülen ama doğuda hiç görülmemiş bir tür.şimdi yaklaşık 10 gün önce bir işgal oldu, onlarcası cebelitarık üzerinden şiddetli bir fırtına sistemiyle batı akdeniz’e girdiler ve ilerlemeye devam ettiler. sürüklenip Doğu Akdeniz’e kadar geldi. Nerden bilelim, özellikle İtalya’nın batı kıyılarından çok sayıda kayıt geldi, ardından Malta, Cezayir ve en son Yunanistan’dan iki kayıt geldi.” Güneybatı ve batı fırtınası kıyılarımıza birkaç Razorbill süpürmüş olabilir. Balıkla beslenir. Onlara uçabilen penguenler diyoruz. Penguenler Güney Kutbu’nda yaşadıkları halde uçmadıkları için Kuzey Kutbu’nda yaşayan yakın akrabaları da uçmayı hayatlarında devam ettirdiler. Çünkü Kuzey Kutbu’nda yırtıcılar var ve onlardan kaçmak zorunda oldukları için karada ürerken bir formda uçmaya devam ediyorlar. Bu yüzden uçan penguenler tıpkı penguenlere benziyor. Görürseniz suda görürsünüz, karabatak gibi görünen karabataktan farkı altının beyaz, üstünün siyah olması ve penguen gibi yatay durmasıdır, tombul bir kuştur.” Yelken açanlara, kıyılarda yelken açanlara ve olta balıkçılarına seslenen Yoğurtçuoğlu, şu çağrıda bulundu: “Oltanıza veya gözünüze böyle bir kuş gelirse lütfen ona en uygun biçimde fiyat verin. ve Emin Yoğurtçuoğlu’nun hesaplarından bölgenizdeki Milli Park beyliklerine beni bilgilendirin. Amacımız bu kuş ırkını tescil ettirmek. Türkiye’de daha önce hiç gözlemlenmemiş bir kuş türüdür ve tarih boyunca olasılığın en yüksek olduğu dönemdeyiz. Çünkü daha önce hiç böyle bir işgal olmamıştı. Akdeniz’e neden girdiğini tam olarak anlamış değiliz, öncelikli hedefimiz bunu kayıt altına almak. Benim ricam, biliyoruz ki su altında dalmak, sularda dolaşmak özellikle limanlarda Yunanistan’da iki yerde limanlarda görülmüştür.
Yoğurtçuoğlu, normalde kuş araştırması için Kolombiya’ya gideceğini ancak bu kuşun Türkiye kıyılarına girme ihtimali nedeniyle araştırmayı bir hafta ertelediğini söyledi. Boğaçay’ın Konyaaltı’nda denizle buluştuğu noktayı gözlemleyen Yoğurtçuoğlu, “Dürbünle liman ağzını, nehir ağzını ve sahilleri inceledim ama bir şey göremedim. Önümüzdeki dört gün içinde ise Boğaçay’dan Kaş’a, Muğla, Aydın ve İzmir’e doğru yol alıyor. Devam edeceğim. Bu bahis değerlidir, birileri bunu görse Türkiye kuş listesine bir kuş daha eklemiş olur ve adı tarihe geçer. var olduğunu iddia ediyoruz. Bilimsel bir değer kazandıracak, vatandaşlarımızdan takviye istiyoruz. Deniz kıyısında veya içeride penguene benzeyen bir kuş görürseniz bize haber vermelerini istiyoruz. 498. kuş çeşidimiz olacak.”